Posted on

Mit tehetünk a penész ellen?

A penész elsődleges okait a hősmérsékletben és a páratartalomban kell keresni.

  1. Ha túl magas a páratartalom és nem biztosított a szellőzés, akkor a penész pillanatok alatt kialakul.
  2. Ha nincs rendesen szigetelve a fal, vagy hőhíd képződik (például egy nyílászáró csere következtében), akkor a penész szintén megjelenik.
  3. És persze megjelenhet a vizesedés hatására is.  

Mit lehet ilyenkor tenni?

A legtöbben ilyenkor egyből a vegyszerekhez vagy az ecethez nyúlnak, ami gyorsan és látványosan tünteti el a felületi penészfoltokat. És nagyjából ebben ki is merül a mentesítés, ami még rövidtávon sem mondható ideális megoldásnak. Miért? Azért, mert a penész olyan, mint a jéghegy, csak a csúcsa látható. A penészfoltok mögött, a felület belső szerkezetében azonban továbbra is ott rejtőznek a penészgombák, amelyek majd újra látható foltot eredményeznek. De ami súlyosabb, az a láthatatlan spóra, ami a levegőben is megtalálható és sem vegyszerrel, sem pedig ecettel nem irtható ki. Vagyis a felületi mentesít egy gyors és látványos, de valóban csak egy felületes megoldás, amivel az egészségünket is csak tovább károsítjuk.

A másik megoldás a tégláig való falbontás, amivel már nem csak a látható foltok, de a vakolatban található penészgombák is eltávolíthatók. A mentesítésnek ezen formája természetesen már tartósabb megoldást nyújt, mint a felületi kezelés, azonban a téglában megbúvó gombáktól és az újra penészedéstől még ez sem véd.

Kézenfekvő megoldásnak tűnik magának a penész kiváltó okának a megszüntetése, de az sok esetben nem valósítható meg. Egy utólagos szigetelés vagy egy nyílászáró csere után keletkezett hőhíd már ott marad. A vizesedést még lehet orvosolni, sőt! Ha ez okozza a penész keletkezését, akkor minden estesben ez legyen az első lépés!

Utána pedig egy olyan módszert érdemes bevetni, ami:

  • a látható penészfoltokon kívül elpusztítja a láthatatlan spórákat is,
  • a felületek roncsolása nélkül képes eltávolítani a penészt,
  • minden zárt légtérben alkalmazható függetlenül attól, hogy a penész a mozdíthatatlan szekrény mögött vagy az elérhetetlen plafonon van.

A penészmentesítés egyik legjobb módszere az ózongenerátoros fertőtlenítés, ami azonnal elpusztítja a gombákat és a spórákat.

Hogyan küzd a penész ellen az ózongenerátor?

A készülék által kibocsátott ózongáz az, ami a penész pusztulását eredményezi. Az ózon ugyanis oxidációs reakciót indít el, amikor egy mikroorganizmussal (esetünkben a penészgombákkal) találkozik. Ezt folyamat pedig legalább annyira látványos, mint a felületi kezelés. Sőt, talán még látványosabb is, hiszen az oxidációs folyamat során a penész nem egyszerűen eltűnik, hanem kifehéredik és porózussá válik. A penész fehér porrá válása pedig a gomba pusztulását jelzi.

A jövőbeli penész kialakulása ellen pedig érdemes ezt a kezelést megelőzés céljából pár havonta ismételni.

Professzionális ózongenerátorok penész ellen: