Ózongenerátor működése GYIK

Mi az ózon? És hogyan fertőtlenít?

Az Ózon (O3) egy három oxigénatomból álló instabil molekula. Jelenleg ez az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, ami 600-3000x hatékonyabb még a klórnál is. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, vagy oldott oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt, vagy csapadék formájában oxidálja és ezáltal kiszűrhetővé teszi. Ez a folyamat pedig olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást kialakítani, vagyis az ózonos fertőtlenítés hosszútávon is hatékony tud maradni.


Mennyi ideig működtessem az ózongenerátor készüléket?

A nemzetközi számítás alapján 1 köbméternyi zárt légtér fertőtlenítéséhez 10 mg ózon szükséges. Ha a légterünk 30 köbméter, akkor 30*10, vagyis 300 mg ózonra van szükségünk. Ha az ózongenerátor 3000 mg / óra ózongáz előállítására képes, akkor 6 perc is elegendő a fertőtlenítéshez. Azonban tudni kell, hogy az egyes ózongenerátorok működése között is van különbség. Egy prémium kategóriás termék hatásfoka még az alacsonyabb g / óra kibocsájtás esetén is magasabb lehet, mint a háztartási felhasználása szánt készülékeké.


Négyzetméter vagy légköbméter?

Sok esetben azt tapasztaljuk, hogy az ózongenerátorok leírásában sok száz és sok ezer négyzetméternyi területi kapacitással találkozunk. Ez elsőre nagyon csábító lehet, hiszen egy olyan készülék, ami egy 1000 m2-es területet 1-2 óra alatt fertőtlenít, csak jó lehet. Gondoljunk bele! A fertőtlenítendő zárt terek a valósában nem csak a négyzetmétert meghatározó két dimenzióból, hanem háromból állnak. Épp ezért az ózongenerátorok kapacitásához a légköbmétert illik megadni. Tehát magasság, szélesség és mélység, hiszen a padlótól a plafonig szeretnénk a sterilizálást elvégezni.


Melyik ózongenerátort válasszam?

Tapasztalatunk alapján sokan az ózongenerátorokat az óránkénti ózongáz kibocsájtása alapján kategorizálják és nevezik el. Specialistaként azonban feladatunknak érezzük, hogy a felhasználói szempontból is hasznos információkat is átadjuk a megrendelőinket. Épp ezért az ózongenerátor készülékeink esetében nem a g/óra kibocsátást, hanem a légköbmétert kapacitást jelöljük meg. Miért? Leginkább azért, mert a készülékek típusától és az alkalmazott ózonkibocsátó módszertől is függhet az ózongenerátorok teljesítménye. Például egy TURBOFAN ventillátoros ózongenerátor még ha kevesebb g/óra kibocsátásra képes, még mindig hatékonyabb és gyorsabb fertőtlenítést eredményez, mint a magasabb g/óra kibocsátású, de nem prémium készülékek.

A légköbméter azonban már sokkal közelebb áll ahhoz az igazságot, amit a vevőink keresnek. Vagyis ahhoz, hogy a kis lakásba, a nagy családi házba, szépségszalonba, orvosi rendelőbe vagy egy fitneszterembe milyen készüléket is vegyenek. Érdemes tehát még a kosárba helyezés előtt kiszámolni a helyiség vagy helyiségek légköbméterét (szélesség x hosszúság x magasság) és a szerint választani.


Miért kell magas helyre helyezni az ózongenerátort?

Mivel az ózon 48x nehezebb, mint a levegő, így a generátor működése közben az ózongáz a padló irányába száll. Ezért a készüléket javasolt a lehető legmagasabb pontra helyezni a működése során. Ha ez nem valósítható meg, akkor egy padló ventilátorral növelhetjük az ózongenerátor hatékonyságát.


Az ózongenerátor a gépjárműklíma fertőtlenítésére is alkalmas?

Igen! A gépjármű teljes körű fertőtlenítéséhez az ózongenerátor készüléket helyezzük az ülésére, majd kapcsoljuk be a jármű belső keringetését, közepes fokozaton. Ügyeljünk arra, hogy a légbefúvók az ózonos levegőt a szélvédőre vagy a gépjármű felső részébe fújják. Figyelem!  Az ózonos klímafertőtlenítés során az akkumulátort érdemes töltőre kapcsolni.


Hogyan végez a penésszel az ózon?

Az ózon oxidációs folyamata rendkívüli hatékonysággal pusztítja el a penészgombákat. Ennek látható jele a penész kifehéredése és porózussá válása, ami a gombák elhalását jelzi. Az ózongenerátoros fertőtlenítést követően a penészfolt lényegében csak egy fehér por lesz, ami egyszerűen letörölhető.