Posted on 1 hozzászólás

Mi az ózon?

Az ózon egy három oxigénatomból álló instabil molekula, neve pedig a görög „ozein” szóból származik, ami „rossz szagot árasztót” jelent. Ez persze nézőpont kérdése. Mivel az ózont fertőtlenítésre használják, így a szaga tulajdonképp ma már egyet jelent a sterilizálás szagával, amit többen inkább kellemesnek, mint sem kellemetlennek vélnek. De, hogy milyen is valójában az ózon szaga, csak akkor tudjuk meg, ha kipróbálunk egy ózongenerátor készüléket.

Ha már az ózon szagának megítélésén túl vagyunk, akkor vegyük sorra a további tényeket és érdekességeket.

Az ózon több százszor, akár 3000x is erősebb fertőtlenítő hatással bír, mint a klór. Ezen tulajdonságát a rendkívüli oxidációs képességének köszönheti, ami lényegében minden útjába kerülő mikroorganizmust elpusztít. Ezen folyamat és az ózon talán egyik legnagyobb előnye, hogy sem a baktériumok, sem a vírusok és még a gombák sem tudnak immunitást kialakítani a folyamat ellen, ezért az ózonos fertőtlenítés hosszú távon is alkalmazható.

Az ózon 48x nehezebb a levegőnél. Vagyis, ha egy ózongenerátorral fertőtlenítünk, akkor az ózongáz lefelé fog szállni. Ha ezt tudjuk, akkor már is hatékonyabbá tehetjük a sterilizálási folyamatot azzal, hogy a padlón összegyűlt, illetve az a felé tartó ózongázt egy ventilátorral felkavarjuk.

Az ipari alkalmazáson és az otthoni felhasználáson túl az ózon a gyógyászatban is helyet kapott. Bár a fogászati terület még új, a fogágybetegségek, afták és herpeszek kezelésére, gyökérkezelés és foghúzás utáni fertőtlenítésre gyors és fájdalommentes megoldást kínál. Az ózon gyógyászati célú alkalmazása azonban jóval korábbra tehető. Az első világháború során az üszkös sebeket oxigén és ózongáz keverékével kezelték.

Az ózon csodás képességei és előnyei ellenére azonban nem szabad megfeledkezni azon tényről, hogy valójában egy igen erősen mérgező gázról beszélünk. A fertőtlenítéshez használt ózongáz töménysége 0,5-2,5 ppm közt van. Azonban az emberek már a 0,01 ppm koncentrációt is képesek szaglás alapján észlelni. Ez pedig pont az a határ, ami egy maximum 10 órán tartó érintkezés esetén még semmilyen károsító hatással nincs az emberi szervezetre.

Mit jelent ez? Röviden csak annyit, hogy a fertőtlenítésre használt ózon az emberi szervezet számára már káros mennyiségű koncentrációt tartalmaz. Ezért az ózonos fertőtlenítés során a zárt légtérben tartózkodni szigorúan tilos! A sterilizálást követően pedig legalább fél órán át kell szellőztetni a helyiséget.

1 thought on “Mi az ózon?

  1. […] semmi mást nem kell tenni, mint egy időzítőt beállítani és hagyni, hogy az ózon kifejtse a hihetetlenül erős fertőtlenítő […]

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.