Posted on

Az ózonos fertőtlenítés veszélyei

Fontos! Az ózongenerátorok nem megfelelő használata vagy a használat közbeni emberi mulasztás az emberi egészségre káros, háziállatainkra és növényeinkre nézve pedig kimondottan veszélyes!

Ezért kiemelten fontos, hogy a szagtalanításhoz vagy a fertőtlenítéshez használt készülékeket mindig az útmutatásnak megfelelően helyezzük üzembe és maradéktalanul tartsuk be a szabályokat.

Az ózongenerátor használatának szabályai:

  1. Az ózongenerátor bekapcsolása előtt távolítson el minden növényt és állatot a fertőtlenítésre szánt zárt térből!
  2. A készülék bekapcsolását követően azonnal hagyja el a légteret és csukja be az ajtót!
  3. Amíg a generátor működik ne lépjen be a zárt térbe, ne nyissa ki az ajtót és ne próbálja meg ellenőrizni a készülék működését! (Utóbbiról az időzítés lejártát követően megbizonyosodhat az ózon jellegzetes illatának köszönhetően vagy a penészfolt kifehéredése révén.)
  4. A fertőtlenítést követően a zárt térben nyissa ki az ablakokat és szellőztessen minimum 30 percen keresztül!
  5. Az ózon már nagyon kis koncentrációban (ami szinte alig érezhető) is képes kellemetlen tüneteket eredményezni, ha nem tartjuk be a fent leírt szabályokat.

Az ózonos fertőtlenítés veszélyei:

  • légzési nehézség és köhögés
  • csökkenő légzéskapacitás
  • tüdő irritáció
  • súlyosabb esetben tüdőkárosodás
  • kiújuló asztma

Jó tudni: Az emberre nem káros ózonmennyiség a 0,1ppm határ alatt van. Ahhoz, hogy az otthonunkban penészmentesítést végezzünk, ennél nagyobb koncentrátumú ózongázra van szükségünk. Ez még a háztartási ózongenerátorokkal is egyszerűen elérhető, éppen ezért fontos, hogy a penészmentesítést, sterilizálást vagy a szagtalanítást követően mindig szellőztessünk!

Specialista tipp az ózonos fertőtlenítés veszélyei elkerülésére: időzítsük / indítsuk el akkor a készüléket, amikor nem tartózkodunk otthon. Mire hazaérünk, az ózon rövid, 30 perces felezési idejének köszönhetően az eredeti koncentráció pár százaléka marad meg. Például 2 óra elteltével az eredeti koncentráció a 6%-a. A szellőztetés természetesen ez után is kötelező! Két óra elteltével és egy 30 perces szellőztetéssel pedig már biztonságosan tartózkodhatunk az ózongázzal kezelt térben.

Háztartási, professzionális és ipari fertőtlenítésre alkalmas ózongenerátorok az ÓzonSpecialista forgalmazásában. Ingyenes házhozszállítással és minimum 2 éves garanciával.

ózongenerátor házhozszállítás