Posted on

Ózongenerátor klímafertőtlenítéshez

Az ózongenerátor a legegyszerűbb módja a klímakészülékek fertőtlenítésének.  Nézzük, hogy miért.

  1. Nem kell a készüléket szétszerelni.
  2. A különböző vegyszerekkel nem kell a magasban takarítani.
  3. Nincs szükség szakemberre.
  4. Csak az ózongenerátort kell a megfelelő helyre tenni, időzíteni és várni.

Bár a pontok magukért beszélnek, a hatékonyság növelése érdekében a negyediket kifejtjük bővebben. Mielőtt azonban rátérnénk az ózongenerátor klímafertőtlenítéshez történő használatára fontos, hogy különbséget tegyünk a klímafertőtlenítés és a klímatisztítás fogalmai között.

Az ózonos klímafertőtlenítés nem egyenlő a klímatisztítással! Utóbbi egy vegyszeres, a készülék szétszerelésével járó folyamat, amelyet jobb szakemberre bízni!

Ettől miben tér el az ózongenerátor által biztosított klímafertőtlenítés? Ezen folyamat során kizárólag a beltéri egység kerül fertőtlenítésre, méghozzá szétszerelés és plusz vegyszerek alkalmazása nélkül. A sterilizálást az eljárás során az ózongáz végzi el, amely jelenleg a világ legerősebb fertőtlenítőjeként van számon tartva.

Hogyan fertőtlenít az ózon?

Az ózon egy 3 oxigén atomból álló molekula, ami az erős oxidációs képességének köszönheti a fertőtlenítő képességét. Az atom felbomlásával járó oxidáció pedig elpusztít minden mikroorganizmust, amellyel érintkezik. A gombák, spórák, baktériumok, vírusok és kártevők pedig nem tudnak védettséget kialakítani az ózon pusztító hatása ellen, így ez az eljárás hosszútávon is bevethető marad.

Ózongenerátor klímafertőtlenítéshez:

A bekapcsolt klíma mellé helyezzük el az ózongenerátort és a beltér nagyságától függően időzítsük. Fontos, hogy a generátort a lehető legmagasabb pontra helyezzük el, ugyanis az ózongáz nem felfelé hanem lefelé terjed!

Specialista tipp: olyan ózongenerátor készüléket érdemes vásárolni, amelynek nem csak az ózongáz kapacitása, hanem a légköbéterben mért alkalmazási területe is meg van határozva.

ózongenerátor klímafertőtlenítéshez

Hatékonyságot növelő tipp: az ózongáz terjedését és ezzel az ózongenerátor hatékonyságát a legjobban egy ventilátorral lehet növelni, amely a készülék működése során folyamatosan felkavarja és eloszlatja a lefelé áramló ózongázt.

Amit még fontos tudni! Az ózongenerátor használata közben a zárt légtérben nem tartózkodhat senki! Sőt, az ózonos fertőtlenítés során még a növényeket is el kell távolítani. A sterilizálási folyamat végével pedig legalább fél órán át kell szellőztetni!