Posted on

Ózongenerátor használata allergiásoknak

Egy lakásban, vagy családi házban számos allergén anyag lehet jelen. Ilyenek a poratka, a penész, a pollen, a háziállatok szőréből származó allergének, valamint a háztartási vegyi anyagok és a rovarirtó szerek. Ezek az allergének könnyen megtapadhatnak a szőnyegekben, bútorokban, ágyneműben és légkondicionáló berendezésben. A megfelelő tisztaság fenntartása és a rendszeres szellőztetés hozzájárulhat a lakásban található allergének számának csökkentéséhez, valamint egy ózongenerátoros tisztítás hatékony fegyvert jelenthet ellenük.

Az allergiás reakciók azért alakulnak ki, mert az immunrendszer túlzott választ ad az efféle tüneteket kiváltó anyagokra. Ezek alapesetben ártalmatlanok, azonban az erre érzékeny szervezet félreértelmezi a behatásokat és potenciálisan károsnak titulálja őket. Ahogy az allergének bejutnak a szervezetbe, elindul egy önromboló folyamat. A túlzott antitest termelés hatására biokémiai reakciók lépnek fel, mely felszabadítja a hisztamin nevű vegyületet, ami végső soron az allergiás tüneteket okozza. Ilyen az orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, vagy a bőrkiütés.

Sokan azt gondolják, hogy bizonyos növények a legnagyobb allergének, azonban ez nem teljesen igaz. Ugyan rengetegen érzékenyek például a parlagfűre, ami a nyár végén teszi pokollá az érintettek mindennapjait, valamint a nyírfa sem kíméli áldozatait, mely márciustól egészen május végéig megkeserítheti a mindennapokat. Azonban nem csak a növények nyíló virágai okozhatnak kellemetlen pillanatokat, de otthon sincsenek biztonságban az allergiások.

A négy fal között ugyanis leginkább poratkával és penészgombákkal lehet találkozni. Az ezekből felszabaduló fehérjék szintén allergének, amelyek gyulladásos reakciót váltanak ki az allergiások szervezetében.

Az allergén anyagok elleni védekezés otthon leginkább a tisztaságon és a megfelelő higiéniai szokásokon múlik. Az általános takarítás mellett érdemes figyelmet fordítani a porosodásra hajlamos felületekre, mint amilyen a szőnyeg, bútorok felszíne, vagy amire sokan nem gondolnak, a függönyök.

Érdemes rendszeresen szellőztetni, a ruhákat és az otthoni textíliákat pedig rendszeresen mosni. Ezek segítenek csökkenteni az allergén anyagok koncentrációját a lakáson belül. A megfelelő szellőzés szintén fontos, mivel az segít visszaszorítani a penészgombák és a poratkák szaporodását. A háztartási vegyi anyagok és rovarirtó szerek használatakor pedig érdemes olyan termékeket választani, amelyek kevésbé valószínű, hogy irritációt váltanak ki.

Az igazi nagyágyúk: ózongenerátorral és légtisztítóval az allergének ellen

Az ózongenerátorok erős oxidáló hatásuk miatt képesek megsemmisíteni a levegőben található allergéneket, így a poratkákat, penészspórákat, és az állati szőrszálakban található irritáló elemeket. Emellett az ózon antibakteriális és vírusölő hatású, ezáltal tovább javítja a belső levegő minőségét. Az ózongenerátorok rendszeres használatával csökkenteni lehet az allergiás tüneteket.

Míg az ózongenerátorokat csak bizonyos időközönként érdemes használni, és ügyelni kell arra, hogy élőlény – legyen szó emberről, állatról, vagy növényről- ne tartózkodjon a működésben lévő készülékekkel egy helyiségben, addig a légtisztítók folyamatos megkönnyebbülést tudnak hozni az allergiások életében. Ezek a berendezések megállás nélkül képesek szűrni az allergén anyagokat a levegőből, habár korántsem olyan átfogó tisztítást végeznek, mint az ózonos társuk.

ózongenerátor házhozszállítás