Mire jó az ózon?
A három oxigénatomból álló molekula (O3) a világ egyik legerősebb fertőtlenítő anyaga. Ezt a tulajdonságát az oxidáló hatásának köszöntheti, mely 600-3000x hatékonyabban fertőtlenít, mint a klór.
Hogyan fertőtlenít az ózon?
Amikor az ózongáz reakcióba lép egy bármilyen mikroorganizmussal, legyen az baktérium, vírus, penészgomba, rovar vagy kellemetlen szagot árasztó szerves molekula, akkor beindul az oxidációs folyamat. A szerves anyagok egyszerűen elpusztulnak, amit az ózon csapadék formájában oxidál, vagyis kiszűrhetővé tesz.
Tudta? Az ózon rendkívüli oxidációs képességének köszönhetően a szerves anyagok képtelenek az immunitás kialakítására. Utóbbi sajnos több vegyszer esetében viszont előfordulhat.
Amit még az ózonról tudni érdemes:
Az ózon fertőtlenítő hatását már a 19. században felismerték. Az 1900-as évek elejétől kezdve pedig megjelentek az olyan gyárak is, melyek a víz fertőtlenítésére és tisztítására, valamint az élelmiszeripari termékek frissen tartására már az ózont alkalmazták.